WIHU'24 Sonuç Bildirgesi
WIHU'24 Sonuç Bildirgesine ulaşmak için tıklayınız
SONUÇ BİLDİRGESİ
9. Müslüman Sağlık Toplulukları Kongresi, 28-30 Kasım 2024 tarihleri arasında başarıyla tamamlanmıştır. Yüz yüze düzenlenen Kongre’ye 300 kişi katılmıştır. Kongrede tek salonda 6 oturum ve 1 sözlü bildiri oturumu gerçekleştirilmiştir. Oturumlarda 13’ü yurtdışından olmak üzere farklı disiplinlerden 30 katılımcı sunumlarıyla kongremize zenginlik katmıştır. Ayrıca kongrenin son gününde sağlık girişimciliği yarışması ve Gazze forumu düzenlenmiştir.
Sağlık çalışanları, birincil amacı sağlığı iyileştirmek olan iş eylemlerinde bulunan tüm insanlardır ve işleyen bir sağlık sisteminin bel kemiğidir. Sağlık çalışanları, herkesin sağlık hakkından yararlanmasına katkıda bulunurken, kendi sağlıklarını korumak için sağlıklı ve güvenli çalışma koşullarına sahip olma hakkından da yararlanmalıdır.
Sağlık çalışanları enfeksiyonlar, güvenli olmayan hasta taşıma, tehlikeli kimyasallar, radyasyon, ısı ve gürültü, psikososyal tehlikeler, şiddet ve taciz, yaralanmalar, güvenli su, sanitasyon ve hijyenin yetersiz sağlanması gibi bir dizi mesleki riskle karşı karşıyadır.
Sağlık çalışanlarının sağlığının ve güvenliğinin korunması, sağlık sektörünün temel işinin bir parçası olmalıdır. Sağlık çalışanlarının sağlığının, güvenliğinin ve refahının korunması, işten kaynaklanan hastalıkları ve yaralanmaları önleyebilir ve sağlık sektöründe bakım kalitesini ve güvenliğini, sağlık için insan kaynaklarını ve çevresel sürdürülebilirliği geliştirebilir.
Sağlık çalışanlarının sağlık ve güvenliğinin korunması, sağlık çalışanlarının verimliliğinin, iş memnuniyetinin ve işte tutulmalarının artırılmasına katkıda bulunur. Ayrıca, sektördeki özel çalışma koşulları ve mesleki tehlikeler göz önünde bulundurularak, sağlık tesislerinin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili ulusal yasa ve yönetmeliklere uygunluğunu kolaylaştırır. Meslek hastalıkları, yaralanmalar ve işe devamsızlıkla sonuçlanan güvensiz çalışma koşulları, sağlık sektörü için önemli bir mali maliyeti temsil etmektedir.
Küresel olarak, sağlık çalışanlarının sağlık, güvenlik ve refahının iyileştirilmesi, mesleki zarar maliyetlerini düşürmekte ve hasta zararlarının en aza indirilmesine katkıda bulunmaktadır. Sağlık çalışanlarının sağlık ve güvenliğini korumaya yönelik kilit müdahalelerin uygulanması, salgınlar ve halk sağlığı acil durumları karşısında sağlık hizmetlerinin dayanıklılığının artırılmasını sağlar. Ayrıca meslek hastalıkları ve yaralanmaların önlenmesi, sağlık çalışanlarının sağlık, güvenlik ve refahının korunması ve geliştirilmesi, böylece hasta bakımının kalite ve güvenliğinin, sağlık işgücü yönetiminin ve çevresel sürdürülebilirliğin iyileştirilmesi aracılığıyla sağlık sistemlerinin performansı güçlendirilmiş olur.
Sağlık çalışanlarının korunması amacıyla yeni ve mevcut düzenlemelerin, standartların ve iyi uygulama kodlarının güncellenmesi; sağlık çalışanlarının sağlık ve güvenliğinin korunmasının, her düzeyde sağlık yönetiminin ayrılmaz bir parçası haline getirilmesi; sağlık sektöründe iş sağlığı ve güvenliğinin ulusal, yerel ve tesis düzeylerinde yönetimine yönelik mekanizmalar oluşturmak ve kapasite oluşturulması; risk değerlendirmesi ve yönetimi, sağlık gözetimi, aşılama ve psiko-sosyal destek de dahil olmak üzere, sağlık çalışanlarının yetkin iş sağlığı hizmetleri kapsamının genişletilmesi; ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için işveren ve sağlık çalışanlarının örgütleriyle işbirliği yapılması önemlidir.
Mesleki risklerin en aza indirilmesi için gerekli tüm önleyici ve koruyucu tedbirlerin alınmasının sağlanması genel olarak işverenlerin sorumluluğundayken, sağlık çalışanları da yönetimle işbirliği yapma ve sağlık, güvenlik ve refahlarını korumaya yönelik tedbirlere katılma sorumluluğuna sahiptir.
Kongremizin sağlık sektöründe mesleki risklerin önlenmesine yönelik norm ve standartların geliştirilmesi; sağlık çalışanlarının sağlığının, güvenliğinin ve refahının korunmasını güçlendirmek için savunuculuk ve ağ oluşturma; ülkelerin ulusal, yerel düzeyde ve sağlık tesisleri düzeyinde sağlık çalışanlarına yönelik iş sağlığı programları geliştirmeleri ve uygulamaları konusunda farkındalık oluşturacağını ve eylem planlarının hazırlanmasına büyük katkı sunacağına inanıyoruz.
Kısa vadede sağlık sektöründe çalışan sağlığına yönelik iş sağlığı ve güvenliği programlarının geliştirilmesi ve uygulanmasına ilişkin ortak bir kılavuz yayınlanmalı, orta vadede bu konuda bir süreli yayın organının aktif hale getirilmeli ve uzun vadede bir sağlık sektöründe çalışan sağlığı enstitüsünün yapılandırılmalıdır.
Başta Gazze olmak üzere Suriye, Filistin, Sudan, Arakan ve dünyanın farklı bölgelerinde savaş ve kriz ortamında bulunan insanlara etkin ve sürdürülebilir insani yardım ulaştırılması için sahdan gelen bilgiler ışığında koordineli ve etkin yardım faaliyetleri organize edilmelidir.
Bu adımların atılabilmesi için ulusal/uluslararası ortaklarla işbirliği halinde çalışılmalı ve mesleki tehlikelerin önlenmesi ve yönetimine ilişkin somut adımlar gecikmeden atılmalıdır. Saygılarımızla.